Cafeïne is een stof die zowel in koffie als in thee zit. In thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd, maar het is dezelfde stof.
Cafeïne zorgt voor een opgewekt gevoel: het stelt de vermoeidheid uit. Vandaar dat deze stof gebruikt wordt om wakker te worden, voor het sporten of als je 's avonds een avonddienst draait en nog even door moet. Cafeïne komt al snel na het drinken in het bloed terecht. Al na 30 minuten is het effect merkbaar en duurt ongeveer 2.5 uur. Helaas is het zo, dat je went aan een bepaalde hoeveelheid cafeïne. Je zult dus steeds meer cafeïne binnen moeten krijgen om hetzelfde gevoel te krijgen - wat tot op zekere hoogte geen kwaad kan.
Verder zouden er negatieve gevolgen aan cafeïne zitten. Zo zou je er vaker van naar het toilet moeten en zou het daardoor uitdrogen. Dit is echter niet het geval: het zorgt er inderdaad voor dat je vaker moet plassen, maar de totale hoeveelheid blijft hetzelfde. Je moet vaker kleine beetjes. Om deze reden draagt zowel koffie als thee gewoon bij aan de vochtbalans.
Wel heeft cafeïne een bloeddrukverhogend effect. Dit effect is tijdelijk en neemt af wanneer de cafeïne is uitgewerkt.
1 kop koffie (125 ml) bevat +- 85 mg cafeïne.
1 kop thee (125 ml) bevat +- 30 mg cafeïne.
Andere bronnen van cafeïne zijn bijv. : cola en energiedrankjes
Als volwassene kun je tot wel 400 mg cafeïne veilig tot je nemen. Wanneer je daar overmatig overheen gaat kun je last krijgen van rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen als gevolg van de oppeppende werking van cafeïne. Wanneer je hier last van krijgt is lastig te zeggen, dat ligt eraan hoe gevoelig je bent voor cafeïne.
Comments