top of page

DrinkenDat voldoende drinken goed voor je was, wist je waarschijnlijk al. Maar wat is voldoende en waarom eigenlijk?


Per dag is de richtlijn voor vocht 1.5 - 2.0 liter per dag. Hoeveel dit precies is hangt af van een aantal factoren. Dit zijn je leeftijd, de omgevingstemperatuur, en de hoeveelheid beweging en inspanning op een dag. De een kan met minder af dan een ander.


Of je voldoende drinkt op een dag is eenvoudig te zien aan de kleur van de urine. Wanneer deze doorzichtig tot licht geel is, is deze goed. wanneer de urine donkergeel kleurt kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden. Uitdroging kun je merken aan een dorstgevoel, sufheid of het feit dat je minder gaat zweten en het warm krijgt. In ernstige gevallen kun je zelf flauwvallen of erger. Check hier de kleuren tabel.


De belangrijkste bron van vocht is drinken, namelijk 1.5 tot 2.0 liter per dag. Daarnaast krijgen we 900 ml binnen via ons eten (denk aan het vocht in bijvoorbeeld een tomaat) en vocht dat vrijkomt bij de vertering van ons eten. Dit laatste is ook nog ongeveer 350 ml per dag.


Waarom dat vocht belangrijk is? Vocht zorgt ervoor dat voedingsstoffen opgelost worden en kunnen worden opgenomen door ons lichaam. Verder zorgt het voor de transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed en regelt het onze lichaamstemperatuur.


Alle vormen van vocht / dranken mogen meegeteld worden voor de richtlijn van 1.5 - 2.0 liter vocht per dag. Echter zijn er natuurlijk dranken die de voorkeur hebben: koffie / thee / water.


Vruchtensappen en frisdranken bevatten veel suiker waardoor dit ongemerkt een hoop energie (kcal) levert zonder dat je het gevoel hebt dat je er vol van raakt. Kijk hier dus mee uit.
48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Fruit

Comments


bottom of page