Fruit is een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon. Dit komt doordat fruit een grote hoeveelheid voedingsstoffen levert. Fruit zorgt onder andere voor koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en vocht.
Daarnaast verlaagt een inname van +- 200 gram fruit per dag de kans op verschillende ziektes als diabetes mellitus type 2, hart en vaatziekten en darm- en longkanker.
Iedere soort fruit bevat zijn eigen samenstelling van vitamines en mineralen. Daarom is het belangrijk genoeg te variëren in de soorten fruit die je tot je neemt. Fruit is in te delen in een aantal categorieën:
Zacht fruit: druiven, aardbeien, frambozen
steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen
Pitfruit: nectarine, olijven
Citrusfruit: sinaasappel, citroen, mandarijn
Ander exotisch fruit: banaan, kiwi, ananas
Fruit kan natuurlijk als tussendoortje, maar kan ook aan een maaltijd toegevoegd worden. Denk dan aan magere kwark met fruit / salade met fruit / kerrie met ananas / garnalen met grapefruit / havermout met bramen / fruitsalade als toetje / etc.
(bron: voedingscentrum)
Opmerkingen