top of page

Het verschil tussen compound en isolatie oefeningen

Binnen de fitness kennen we verschillende oefeningen. Deze oefeningen zijn in te delen in verschillende categorieën. 1 manier om deze oefeningen in te delen is om onderscheid te maken tussen compound oefeningen en isolatie oefeningen.


Compound oefeningen worden ook wel totaal oefeningen genoemd. Hierbij worden tijdens de oefening meerdere gewrichten bewogen waardoor er ook meer spieren gebruikt zullen worden.


Voorbeelden: Squat, Hip thrust, Bench press, Lateral Pull down, Seated Row, Deadlift


isolatie oefeningen zijn oefeningen waarbij maar 1 gewricht wordt bewogen. Hierdoor kunnen we heel geconcentreerd 1 bepaalde spier trainen.


Voorbeelden: Leg extension, Leg Curl, Arm extension, Arm Curl, Adductor, Abductor, Crunch


Het is lastig om te zeggen of het ene soort oefening beter is dan de andere. Dit is totaal afhankelijk van het doel van je training en wat je zelf belangrijk vind. Compound oefeningen vergen meer coördinatie van het lichaam waardoor spieren en het lichaam in het algemeen beter met elkaar samen leren werken. Isolatie oefeningen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde spieren sterker worden waardoor deze geen belemmerende factor meer hoeven te zijn bij bepaalde compound oefeningen.


Daarnaast is het energieverbruik bij compound oefeningen hoger doordat er meerdere spieren tegelijk worden gebruikt.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Fruit

Drinken

Comentários


bottom of page