Het maken van een goede salade lijkt vaak heel makkelijk. Lekker met gerookte zalm, gerookte kip, feta, geitenkaas, noten, pitten en/of zaden getopt met een dressing op basis van yoghurt, olie, balsamico azijn of honing-mosterd. Helaas behoort geen van deze voorbeelden tot de daadwerkelijke salade.
Hoe maak ik een goede maaltijdsalade?
Bij het maken van een salade is, vanzelfsprekend, de groente het belangrijkste. Bedenk eerst welke groentesoorten je wilt combineren. Dit mag van alles zijn, zolang je maar kiest voor minimaal 200 gram per persoon:
Alle verschillende soorten sla
(cherry)tomaat
Komkommer
Paprika
Wortel
Radijs
Bleekselderij
Bietjes
(rode) Ui
Courgette
Bloemkool
Broccoli
Etc.
Kies vervolgens voor 1 vorm van fruit toe (gewichten per persoon):
50 gram frambozen
50 gram blauwe bessen
0.5 appel (ben je alleen? Eet de andere helft als toetje)
0.5 peer (ben je alleen? Eet de andere helft als toetje)
1 mandarijn
0.5 sinaasappel (ben je alleen? Eet de andere helft als toetje)
1 banaan
Etc.
Voeg als laatste 1 Ã 2 vormen van eiwitten / vetten toe (gewichten per persoon):
25 gram (geiten) kaas / brie / etc.
15 gram noten (in stukjes gehakt)
1 eetlepel dressing (op oliebasis) / (Balsamico) azijn
1 gekookt ei
0.5 avocado
15 gram uitgebakken spekreepjes
50 gram (gerookte) kip
50 gram tonijn (indien uit blik: op waterbasis)
50 gram (gerookte zalm)
5 olijven
Etc.
Comments