top of page

Wat zegt de term volkoren?

Volkoren is een term die wordt gebruikt voor graanproducten als brood, crackers, pasta, etc. Het staat voor, zoals het woord al zegt, het gebruik van de volledige graankorrel. Als we naar een graankorrel kijken, bestaat deze uit 3 delen: 1. bloem 2. kiem, 3. zemel.


Wanneer de volledige graankorrel gebruikt wordt, dus zowel de bloem als de kiem als de zemel, noemen we dit (volkoren)meel. Wanneer alleen de bloem wordt gebruikt is dit (witte / patent) bloem.


De vitamines en voedingsvezels van bijvoorbeeld tarwe zitten in de kiem en de zemel. Deze willen we natuurlijk graag tot ons krijgen. Vandaar dat volkoren producten aanbevolen worden.


Echter is de term volkoren alleen door de wet beschermd voor broodproducten. Volkoren crackers, volkoren beschuiten, volkoren ontbijtkoeken, volkoren pasta's, etc. hoeven niet 100% volkoren te zijn maar. Dit wil zeggen dat je bij dit soort producten altijd goed op de verpakking moet kijken.


Als je op de verpakking van crackers kijkt bijvoorbeeld moet je letten op de graanbestanddelen. Dit zijn dus bloem en meel. Wanneer een cracker dus gemaakt is met tarwemeel, weet je dat dit volkoren is. Is de cracker gemaakt van tarwebloem, dan is deze niet volkoren.


In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een combinatie tussen meel en bloem. Dit noemen we bruin. Bijvoorbeeld bruin brood. Dit is beter dan wit brood, maar minder goed dan volkoren brood.

Ook veel crackers of beschuiten zullen eerder bruin zijn dan volkoren, hoewel ze volkoren heten.


Laat je dus niet voor de gek houden en lees altijd goed de ingrediëntenlijst op de verpakking van een graanproduct.


P.s. Zilvervliesrijst is het volkoren product van rijst. Kies hier liever voor dan voor witte, basmati rijst.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page